زمانی که زن و مردی با یکدیگر ازدواج میکنند، مرد موظف به پرداخت نفقه به همسر خود میشود. در واقع نفقه یکی از حقوق و مزایایی است که قانون برای زن بعد از ازدواج در نظر گرفته است و به کلیه نیازهای زن از جمله خوراک، پوشاک و مسکن اشاره دارد. بااینحال بسیاری از مردها از پرداخت نفقه به همسر خود خودداری میکنند و به وظیفه خود دراینرابطه عمل نمیکنند. خانمهایی که در این شرایط قرار میگیرند، میتوانند با کمک وکیل نفقه اقدام به حل مشکل خود نمایند. اما وکیل نفقه کیست و چه ویژگیها و وظایفی دارد؟ در این مطلب به بررسی این موارد پرداخته و با خصوصیات بهترین وکیل نفقه آشنا خواهیم شد.
نفقه چیست؟
در ابتدا بهتر است با نفقه بیشتر آشنا شویم. طبق ماده 1107 قانون مدنی ایران:
” نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینههای درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض.”
این یعنی نفقه یا اصطلاحاً خرجی، به تمام خرج و مخارج لازم زن برای مسکن، خرید لباس، غذا، لوازم منزل، هزینههای درمانی و غیره اشاره دارد. زمانی که زن به عقد مرد در میآید، مرد موظف به پرداخت نفقه به همسر خود است. در واقع طبق ماده 1106 قانون مدنی، در عقد دائم نفقه زن به عهده شوهر است. همچنین در ماده 1113 اشاره شده است که در ازدواج موقت زن نفقه ندارد و حقی هم برای مطالبه آن از مرد ندارد. برای همین پرداخت نفقه تنها زمانی بر مرد واجب میشود که با زن عقد دائم بسته باشد. مگر آنکه در ازدواج موقت و هنگام جاری شدن صیغه عقد، پرداخت نفقه از سوی مرد شرط شده باشد.
پرداخت نفقه یکی از وظایف اصلی مرد است
دررابطهبا شرط عدم تعلق نفقه به زن، اختلافنظرهای زیادی بین حقوقدانان و فقها وجود دارد. بااینحال چیزی که مهم و روشن است این است که پرداخت نفقه به تمکن مالی مرد ارتباطی ندارد. در واقع اگر مرد از وضع مالی خوبی هم برخوردار نباشد و جزو افراد فقیر بهحساب آید، باز هم وظیفه پرداخت نفقه به همسر خود را دارد. علاوه بر این اگر زن خودش شاغل باشد و از نظر مالی مشکلی نداشته باشد، باز هم مرد وظیفه دارد که نفقه را به همسر خود پرداخت نماید. این یعنی در هر شرایطی پرداخت نفقه باید صورت گیرد و برای همین است که در صورت عدم پرداخت آن از سوی مرد، زن حق شکایت از او را دارد. بااینحال تنها یک شرط وجود دارد که مرد میتواند با اشاره به آن از پرداخت نفقه به همسرش خودداری کند. طبق ماده 1108 قانون مدنی ” هرگاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع کند مستحق نفقه نخواهد بود.” این یعنی بین تمکین و نفقه ارتباط وجود دارد و اگر زن بدون مانع شرعی از ادای وظایف و تکالیف خود نسبت به شوهرش خودداری کند، یعنی او را تمکین نکرده و در چنین شرایطی مستحق دریافت نفقه نمیباشد.
وکیل نفقه کیست؟
حال که با نفقه و قوانین پیرامون آن آشنا شدیم، بهتر است به سراغ معرفی وکیل نفقه برویم. همانطور که میتوان حدس زد، وکیل نفقه یکی از وکلای پایه یک دادگستری بوده که در زمینه مسائل خانوادگی نظیر مطالبه نفقه از مرد قبول پرونده مینماید. این دسته از وکلا در جریان پروندههای خانوادگی نقش مهم و تأثیرگذاری دارند و میتوانند به افراد کمک زیادی نمایند. وکیل نفقه یک مشاور حقوقی و یک وکیل خانواده است که از دانش و تخصص کاری بالایی نسبت به قوانین موجود دررابطهبا نفقه، مهریه، طلاق و غیره برخوردار است. این وکیل قادر است از پرونده افراد در این زمینه بهخوبی دفاع کرده و بهترین مشاورههای حقوقی را به موکلین خود ارائه دهد.
ویژگیهای بهترین وکیل نفقه
معمولاً افراد برای پیداکردن وکیل و سپردن پروندههای خود به او، به دنبال بهترین وکیل میگردند. دررابطهبا بهترین وکیل نفقه باید اشاره کرد که این افراد باید از ویژگیهایی برخوردار باشند تا در زمره بهترین وکیل قرار بگیرند. البته شناسایی بهترین وکیل نفقه در تهران یا شهرهای دیگر کار آسانی نبوده و باید دراینرابطه تحقیقات زیادی کرد. برای این کار میتوان از نظرات افراد در شبکههای اجتماعی و یا امتیاز آنها در سایتهای مختلف استفاده کرد. بااینحال ما در اینجا به چند ویژگی بهترین وکیل نفقه اشاره میکنیم تا بتوانید راحتتر وکیل موردنظر خود را پیدا کنید. از خصوصیات بهترین وکیل نفقه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- وکیل نفقه باید از صداقت و راستگویی برخوردار باشد و تمام مسائل را به طور شفاف با موکل خود در میان بگذارد.
- بهترین وکیل نفقه از توانایی زیادی در حل پروندههای خانوادگی نظیر نفقه برخوردار است و سابقه و تجربه خوبی در این زمینه دارد. تخصص بالای وکیل باعث میشود تا بتواند به پرونده بهخوبی رسیدگی کرده و آن را بهدرستی حل نماید.
- بهترین وکیل نفقه از رزومه کاری قابلتوجهی برخوردار است و به پروندههای زیادی در این حوزه رسیدگی کرده است. البته باید اشاره کرد که تجربه بالا و رزومه قوی ربطی به سن و جنسیت وکیل ندارد و برخی از افراد با سن کم نیز جزو بهترین وکلای نفقه و وکیل خانوادگی بهحساب میآیند.
- بهترین وکیل نفقه از قدرت فن بیان بسیار خوبی برخوردار است و قادر است در جلسات دادگاه از موکل خود بهخوبی دفاع نماید.
- وکیل نفقه باید کاملاً رازدار و مورداعتماد باشد و دررابطهبا مسائل پرونده با کسی صحبت ننماید.
- یک وکیل نفقه خوب، از حقالوکاله معقولی برخوردار است و هزینههای دور از عرفی را از موکل خود درخواست نمیکند. درصورتیکه هزینه وکیل نفقه بسیار بالابود، حتماً او را از نظر شهرت و تجربه مورد بررسی قرار دهید.
وکیل نفقه چه فوایدی برای زن دارد؟
نفقه جزو حقوحقوق زن است و مرد موظف به پرداخت آن میباشد. حال اگر به هر دلیلی مرد از پرداخت آن به زن خودداری نماید، زن میتواند با کمک وکیل نفقه اقدام به مطالبه آن از همسرش نماید. وکیل نفقه فواید و مزایای زیادی برای زن دارد. از جمله فواید داشتن وکیل نفقه زن، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- زمانی که زن برای خود یک وکیل نفقه اختیار میکند، در واقع وکالت پرونده خود را به او میسپارد. در چنین شرایطی دیگر نیازی به پیگیری کارها از جانب زن نیست. همچنین نیازی نیست تا زن در دادگاه حاضر شود. برای همین زن میتواند با آسودگی خاطر بیشتری پرونده خود را دنبال نماید.
- ازآنجاییکه وکیل نفقه از کلیه امور و روند قانونی مطلع است، زمان دادرسی کاهش پیدا کرده و پرونده زودتر به نتیجه میرسد.
- زمانی که دادگاه بر اساس شرایط مالی مرد نفقه را تعیین نماید، مرد موظف به پرداخت آن میشود. درصورتیکه مرد از پرداخت آن خودداری کند، وکیل نفقه میتواند جلب شوهر زن را بگیرد.
- علاوه بر جلب شوهر، وکیل نفقه میتواند تمام اموال و دارایی مرد را توقیف کند.
- درصورتیکه زن به هر دلیلی از ادامه زندگی با همسرش منصرف شود، وکیل نفقه قادر است باتکیهبر عدم پرداخت نفقه از سوی مرد، حق طلاق زن را بگیرد.
چه مدارکی برای مطالبه نفقه لازم است؟
درصورتیکه زن بخواهد نفقه خود را از مرد مطالبه کند، باید مدارک زیر را همراه داشته باشد:
- داشتن مدارک شناسایی نظیر کارت ملی و شناسنامه
- دردستداشتن سند ازدواج
- یک مدرک مبنی بر اینکه اثبات کند مرد نفقهای به زن پرداخت نکرده است
دررابطهبا مراحل مطالبه نفقه باید اشاره کرد که نفقه یک وجه حقوقی دارد. در دادخواست مطالبه نفقه مقدار مبلغ نفقه قید شده و سپس دادخواست به دادگاه یا شورای حل اختلاف تقدیم میگردد. درصورتیکه مقدار نفقه زوجه کمتر از 20 میلیون تومان باشد، باید از طریق شورای حل اختلاف اقدام کرد. حال اگر این مبلغ بیش از 20 میلیون تومان باشد، باید از طریق دادگاه خانواده برای مطالبه آن اقدام شود. در صورتی که مرد با وجود تمکین زوجه از پرداخت نفقه استنکاف کند، زن قادر است با توجه به مبلغ درخواستی از طریق شورای حل اختلاف یا دادگاه شوهرش را محکوم نماید. نپرداختن نفقه زن جرم محسوب شده و زوجه و یا وکیل نفقه زن میتواند به دادسرای محل سکونت مشترک مراجعه کنند و یک شکایت مبنی بر ترک انفاق ارائه نمایند.
جمعبندی
نفقه یکی از حقوق اصلی زن است که پرداخت آن به عهده مرد میباشد. حال اگر مرد از پرداخت نفقه به همسر خود خودداری کند، زن میتواند شخصاً و یا با کمک یک وکیل نفقه اقدام به شکایت از مرد و مطالبه نفقه نماید. وجود وکیل نفقه برای زن مزایای زیادی دارد که در متن به طور کامل به آن اشاره کردیم. با حضور یک وکیل نفقه، زن دیگر نیازی به حضور در جلسات دادگاه نداشته و روند رسیدگی به پرونده زودتر طی میشودگ؛ بنابراین اگر شما هم از چنین پروندهای برخوردار هستید، میتوانید یک مشاوره حقوقی با وکیل نفقه یا وکیل خانواده داشته باشید و خیلی سریعتر مشکل خود را حل نمایید.