گروه وکلای کارنگروه وکلای کارنگروه وکلای کارن

جرم تهدید به اسید پاشی و مجازات آن

جرم تهدید به اسید پاشی و مجازات آن

یکی از جرایمی که متأسفانه در کشور زیاد شاهد آن بوده‌ایم، جرم اسید پاشی است. برخی اوقات افراد به‌قصد انتقام و با انگیزه‌های خاصی اقدام به اسید پاشی می‌کنند که تبعات زیادی را برای فرد مورد اسید پاشی واقع شده در پی دارد. این کار در کشور ما جرم محسوب شده و مجازات دارد. اما جرم تهدید به اسید پاشی چیست و قانون چه مجازاتی را برای آن در نظر گرفته است؟ در ادامه مطلب به بررسی بیشتر این موارد خواهیم پرداخت.

جرم اسید پاشی و عوامل بروز آن

جرم یا خشونت اسید پاشی، بیشتر بر علیه زنان صورت می‌گیرد و با قصد تخریب آینده افراد انجام می‌شود. این کار نه‌تنها بر روی جسم و ظاهر فرد تأثیر می‌گذارد، بلکه بر روی روح و روان فرد نیز تأثیر گذاشته و او را تا پایان عمر درگیر می‌کند. دررابطه‌با عوامل بروز اسید پاشی باید بگوییم که این کار بیشتر به‌خاطر اختلافات خانوادگی، ناموسی، انتقام بعد از طلاق و یا هر سوءتفاهمی میان دوست و همکار صورت می‌گیرد. حتی ممکن است برخی افراد به‌قصد انتقام‌جویی به دلایل سیاسی اقدام به اسید پاشی بر روی شخص موردنظر نمایند. گاهی اوقات نیز افراد از تعادل روانی برخوردار نیستند و این کار را به‌خاطر عدم داشتن تعادل روانی انجام می‌دهند؛ بنابراین انگیزه داشتن در ارتکاب این جرم بسیار مهم است و بیشتر افرادی که مرتکب جرم اسید پاشی می‌شوند، انگیزه به خصوصی از انجام این کار دارند. البته در کشور ما این جرم بیشتر به‌خاطر موارد ناموسی، رد درخواست ازدواج و همچنین خصومت شخصی صورت می‌گیرد.

اشکال جرم تهدید به اسید پاشی

در شرح جرم تهدید به اسید پاشی باید بگوییم که این جرم شامل دودسته است.

1- در حالت اول شخص مجرم اقدام به تهدید فرد مورد نظر کرده و قصد دارد این کار را عملی کند. حال این تهدید خود جرم محسوب شده و در صورتی که واضح و علنی باشد، قاضی می‌تواند تشخیص دهد که مرتکب واقعا اقدام به تهدید شخص کرده است.

2- در حالت دوم شخص تهدید کننده قصد انجام این کار را نداشته و فقط برای ایجاد رعب و ترس در طرف مقابل اقدام به این کار کرده است. در این شرایط تهدید صورت گرفته جرم تلقی نمی‌شود.

اشکال جرم تهدید به اسید پاشی

از تهدید تا عمل

نکته‌ای که در اینجا باید به آن اشاره کنیم این است که جرم تهدید به اسید پاشی، برای زمانی است که شخص تنها به تهدید فرد پرداخته و هیچ عملی را در این راستا انجام نمی‌دهد. حال اگر شخص به تهیه اسید پرداخته و به کمین فرد موردنظر نشسته و اسید را بر روی لباس یا بدن فرد بریزد، یعنی اقدام خود را عملی کرده و دیگر مجازات تهدید به اسیدپاشی برای او در نظر گرفته نمی‌شود. در این شرایط مجازات جرم به‌صورت کامل برای او اجرا می‌گردد. ازاین‌رو اگر این جرم محقق شود، مجازات بسیار سنگینی برای شخص مرتکب در نظر گرفته می‌شود.

مجازات جرم تهدید به اسید پاشی در قانون

طبق ماده 669 قانون مجازات‌های اسلامی تعزیرات: “هر گاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشاء سری نسبت به خود یا بستگان او نماید،‌ اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد به مجازات شلاق تا (74) ضربه یا زندان از دو‌ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.”

جرم تهدید به اسیدپاشی نیز در زیر مجموعه جرایم عنوان شده در ماده 669 قانون مجازات‌های اسلامی تعزیرات است. بنابراین در پاسخ به این سوال که جرم تهدید به اسیدپاشی چیست؟ باید اشاره کنیم که این جرم با مجازات 74 شلاق و 2 ماه الی 2 سال حبس همراه است. بنابراین اگر از سوی شخصی تهدید به اسید پاشی شده‌اید، می‌توانید با ارائه مستندات این جرم را ثابت کرده و تقاضای مجازات برای شخص نمایید. برای اثبات جرم تهدید به اسید پاشی می‌توانید از شهادت شهود استفاده کرده و یا از طریق پیامک و یا مکالمه‌های ضبط شده استفاده نمایید.

مجازات جرم تهدید به اسیدپاشی از دو منظر اجتماعی و عمومی

برای افرادی که مرتکب جرم تهدید به اسیدپاشی می‌شوند، می‌توان از دو منظر عمومی و اجتماعی مجازات در نظر گرفت.

  • مجازات از منظر اجتماعی یعنی شخص باید به میزان جراحاتی که به فرد وارد کرده است، دیه پرداخت نماید. در اسید پاشی معمولاً برخی از اعضای حساس بدن دچار آسیب‌های جدی می‌شود که برای درمان آنها نیاز به هزینه بالا است؛ بنابراین افرادی که مورد اسیدپاشی قرار می‌گیرند، می‌توانند بسته به میزان جراحات وارد شده به جسم خود، از مجرم تقاضای دیه یا قصاص کنند.
  • مجازات از منظر عمومی در قانون بیشتر موردتوجه واقع شده است. این مجازات به همان ماده 669 قانون مجازات‌های اسلامی تعزیرات و حبس دو ماه الی دو سال اشاره دارد.

توجه داشته باشید اگر فرد تهدید شده به اسید پاشی از شکایت خود منصرف شود و رضایت دهد، با توجه به اینکه جرم از جنبه عمومی و اجتماعی برخوردار است، دادگاه برابر با ماده 614 قانون مجازات اسلامی از گناه شخص نگذشته و او را به 2 الی 5 سال حبس محکوم می‌کند.

مجازات جرم تهدید به اسیدپاشی از دو منظر اجتماعی و عمومی

مجازات افرادی که به طور گسترده اقدام به این جرم می‌کنند چیست؟

طبق ماده 286 قانون مجازات اسلامی: ” هرکس به ‌طور گسترده، مرتکب جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد، جرائم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور، نشر اکاذیب، اخلال در نظام اقتصادی کشور، احراق و تخریب، پخش مواد سمی و میکروبی و خطرناک یا دایر کردن مراکز فساد و فحشا یا معاونت در آنها گردد به گونه‌ای که موجب اخلال شدید در نظم عمومی کشور، ناامنی یا ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی، یا سبب اشاعه فساد یا فحشا در حد وسیع گردد مفسد فی‌الارض محسوب و به اعدام محکوم می‌گردد.”

پس فردی که به طور مکرر مرتکب جرم تهدید به اسید پاشی شده باشد، مفسد فی الارض محسوب شده و برای او حکم اعدام در نظر گرفته می‌شود.

نحوه شکایت بابت جرم تهدید به اسید پاشی

درصورتی‌که تهدید به اسید پاشی شده‌اید، می‌توانید برای شکایت از فرد اقدام کنید. نحوه شکایت از مجرم به دلیل تهدید به اسید پاشی به شرح زیر است:

– در ابتدا باید به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و یک شکواییه را علیه شخص ثبت نمایید.

– پس از آن به دادسرای محل وقوع جرم مراجعه کرده و تا زمان بررسی پرونده توسط دادسرا صبر کنید.

– دادسرا به تحقیقات مقدماتی در خصوص کشف جرم پرداخته و تمام مدارک و مستندات را بررسی می‌نماید.

– پس از انجام تحقیقات و بررسی پرونده در صورتی که جرم تهدید به اسیدپاشی برای آنها محرز شود، برای پرونده قرار جلب به دادرسی صادر می‌گردد.

– در این شرایط دادستان کیفرخواست را صادر کرده و پرونده را به همراه کیفرخواست به دادگاه کیفری ارسال می‌کند.

– با ارسال شدن پرونده به دادگاه، به شما زمان و شماره شعبه کیفری ابلاغ می‌گردد.

برای دفاع از خود در دادگاه، باید دلایل محکمه پسندی ارائه دهید. همچنین تنظیم و تقدیم لایحه در این شرایط کمک زیادی به شما می‌کند. شما به‌عنوان شاکی پرونده و با تقدیم لایحه به دادگاه، دلایل خود را به طور مکتوب ارائه می‌دهید. حال اگر قاضی دلایل شما را به‌عنوان شاکی پرونده بپذیرد، برای شخص مجازات جرم تهدید به اسید پاشی در نظر گرفته می‌شود.

مجازات جرم اسید پاشی

اگر شخصی اقدام به اسید پاشی بر روی فردی نماید، طبق ماده 122 قانون مجازات اسلامی به‌این‌ترتیب برای او مجازات در نظر گرفته می‌شود:

  • درصورتی‌که مجازات قانونی جرم اسیدپاشی سلب حیات، حبس ابد یا حبس تعزیری درجه 1 تا 3 باشد: مجازات شروع به جرم اسید پاشی حبس تعزیری درجه 4 است.
  • درصورتی‌که مجازات قانونی جرم اسیدپاشی قطع عضو یا حبس تعزیری درجه 4 باشد: مجازات شروع به جرم آن حبس تعزیری درجه 3 خواهد بود.

مشاوره حقوقی برای جرم تهدید به اسید پاشی

با مشاوره حقوقی در هر زمینه‌ای، می‌توان هوشمندانه‌تر گام برداشته و اقدامات مؤثرتری انجام داد؛ بنابراین اگر شما هم در زمینه جرم تهدید به اسید پاشی نیاز به مشاوره و کمک دارید، بهتر است به مشاوره حقوقی با یک حقوقدان بپردازید. با مشاوره حقوقی می‌توانید شکواییه و همچنین لایحه را به‌درستی تنظیم و تقدیم دادگاه فرمایید.

مشاوره حقوقی برای جرم تهدید به اسید پاشی

جمع‌بندی

قانون برای جرایم تهدید و ارتکاب جرم اسیدپاشی قوانین متفاوتی در نظر گرفته است. درصورتی‌که شخصی به تهدید فرد دیگری پرداخته و او را با اسیدپاشی تهدید نماید، قانون او را از منظر اجتماعی و عمومی مجازات می‌کند. مجازات از منظر اجتماعی به معنای پرداخت دیه به شخص حادثه‌دیده است. از نظر عمومی نیز شامل حبس دو ماه الی دو سال می‌شود که در ماده 669 قانون مجازات‌های اسلامی تعزیرات به طور کامل به آن اشاره شده است. حال اگر فردی به طور گسترده مرتکب جرم تهدید به اسید پاشی شده و موجب اخلال شدید در نظم عمومی کشور، ناامنی یا ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی، یا سبب اشاعه فساد یا فحشا در حد وسیع گردد، مفسد فی‌الارض محسوب و به اعدام محکوم می‌گردد.

پیام بگذارید