گروه وکلای کارنگروه وکلای کارنگروه وکلای کارن

وکیل چک برگشتی

چک یک نوشته‌ای است که به‌موجب آن شخص صادرکننده چک باید مبلغی را به‌طرف مقابل پرداخت نماید. در این نوشته محل و تاریخ صدور چک به همراه مبلغ ذکر می‌شود. این نوشته‌ها باید خوانا باشند و به امضای شخص صادرکننده چک رسیده باشد. طبق قانونی که در سال 97 در این زمینه اصلاح شد، در صورتی که حساب موجودی شخص صادر کننده چک از موجودی کافی برخوردار نباشد، چک برگشت داده می‌شود. در این شرایط بانک موظف است تا چک را در سامانه بانک مرکزی ثبت کرده و گواهی عدم پرداخت و کد رهگیری آن را تحویل دارنده چک بدهد. زمانی که چک برگشت می‌خورد، تمامی حساب‌های بانکی شخص مسدود شده و خدمات بانکی او متوقف می‌شود. برای مثال شخصی که چکش برگشت بخورد، دیگر قادر به افتتاح حساب جدید نبوده و نمی‌تواند برای اموری چون دریافت کارت عابر بانک اقدام نماید. برای همین است که امروزه اعطای دسته چک تنها برای افرادی که از اعتبار و تراکنش مالی خاصی برخوردار باشند، انجام می‌شود.

چک برگشتی و ممنوع‌الخروجی

زمانی که چک برگشت می‌خورد، دارنده چک می‌تواند علاوه بر دادگاه، از طریق اداره ثبت برای مطالبه وجه چک اقدام نماید. اما اقدام از طریق مراجع قضایی، منجر به ممنوع‌الخروج شدن شخص نمی‌شود. تنها در صورتی این اتفاق می‌افتد که شخص شکایت کیفری کرده باشد و مبلغ چک بسیار بالا و کلان باشد. بهترین و قطعی‌ترین راه برای ممنوع‌الخروج کردن شخص صادرکننده چک این است که از طریق اداره ثبت اقدام کرد.

انواع چک برگشتی

  • چک برگشتی کیفری

در این نوع از چک برگشتی، شخص صاحب چک می‌تواند به دادگاه کیفری مراجعه کرده و علیه صادر کننده چک طرح شکایت کند. دادگاه در این شرایط بلافاصله حکم به تودیع مبلغ چک را صادر می‌کند. اگر شخص صادرکننده چک از پرداخت مبلغ چک عاجز باشد، به حبس و زندان محکوم خواهد شد.

  • چک برگشتی حقوقی

چک برگشتی حقوقی چکی است که در آن شخص صادرکننده چک تحت تعقیب قرار گرفته و برای او مجازات کیفری صادر می‌شود. همچنین در این نوع چک برگشتی، می‌توان تقاضای توقیف اموال و دارایی‌های شخص صادرکننده چک را داشت. در این شرایط شخص وکیل چک برگشتی باید موارد را در دادگاه پیگیری نماید.

وکیل چک برگشتی کیست

وکیل چک برگشتی شخصی است که از سواد حقوقی و تجربه‌های حرفه‌ای در این زمینه برخوردار می‌باشد و پرونده‌های مختلفی را در زمینه چک برگشتی در دست می‌گیرد. ازآنجایی‌که این دسته از وکلا تجربه کافی در این زمینه دارند، افراد می‌توانند به آنها رجوع کرده و از مشاوره‌های آنها بهره‌مند شوند. مزیت داشتن وکیل چک برگشتی این است که روند شکایت برای چک ثبت نشده یا برگشتی، بسیار کوتاه‌تر و آسان‌تر خواهد شد. همچنین وکیل چک برگشتی از حقوق موکل خود در برابر درج داده‌های اشتباه در چک دفاع کرده و از عناوینی چون کلاهبرداری، دزدی یا جعل سند آن را تفهیم اتهام می‌نماید.

 

وکیل چک برگشتی کیست

مزیت داشتن وکیل چک برگشتی

چک برگشتی جزو مواردی است که هم جنبه کیفری دارد و هم جنبه حقوقی. درصورتی‌که چک دارای جنبه کیفری باشد، صاحب چک باید اطلاعاتی در زمینه تنظیم شکایت برای وصول طلب خود و پیگیری آن به دست آورد. پروسه تنظیم شکایت و پیگیری، امری طولانی بوده و ممکن است فرد در این راه دچار مشکلاتی شود. برای همین است که رجوع به یک وکیل چک برگشتی می‌تواند کمک زیادی به فرد نماید. همچنین گاهی اوقات ممکن است در متن یا پشت چک، مطالب به‌صورت اشتباه وارد شوند. واردشدن اطلاعات به‌صورت نادرست، باعث اغفال و گمراهی صاحب چک می‌شود. در این شرایط شخص وکیل چک می‌تواند علاوه بر مطالبه وجه چک و دریافت خسارت دیرکرد، از موکل خود در برابر اتهاماتی چون دزدی و کلاهبرداری دفاع نماید.

ویژگی‌های وکیل چک برگشتی

وکیل چک برگشتی باید در زمینه امور حقوقی و کیفری چک برگشتی اطلاعات کافی داشته باشد. این شخص باید با تمام کلماتی که در چک درج شده و همچنین انواع چک‌ها آشنایی داشته و بر آنها تسلط کافی داشته باشد. شخص وکیل چک برگشتی، باید از قوانین چک برگشتی آگاهی کامل داشته و به موکل خود در جهت احقاق حقوقش کمک زیادی نماید؛ بنابراین یکی از ویژگی‌های بهترین وکیل چک برگشتی این است که در مطالبه وجه چک برگشتی، از مهارت و تجربه لازم برخوردار باشد.

هزینه وکیل چک برگشتی

حق الوکاله چک برگشتی به موارد زیادی بستگی دارد. مواردی که در هزینه وکیل چک برگشتی موثر هستند عبارت‌اند از سختی کار، شرایط پرونده و نوع چک برگشتی. بااین‌حال معمولا هزینه‌ای که وکلای چک برگشتی برای این پرونده‌ها درخواست می‌نمایند، حدود 3 الی 10 درصد مبلغ کل چک است. افرادی که برای گرفتن وکیل چک برگشتی اقدام می‌کنند، باید هزینه‌های دیگری علاوه بر هزینه وکالت پرداخت نمایند. هزینه‌های جانبی چون هزینه اخذ گواهی عدم پرداخت از طریق بانک و هزینه دادرسی که بر اساس مبلغ چک محاسبه می‌شود، از جمله هزینه‌های جانبی وصول چک برگشتی هستند.

وکیل چک برگشتی در تهران

درصورتی‌که دررابطه‌با صدور چک بلامحل اطلاعات کافی ندارید و در این زمینه مشکلات زیادی دارید، بهتر است به سراغ یک وکیل چک برگشتی در شهر خود بروید. در شهر تهران همچون سایر شهرها، وکلای زیادی وجود دارند که در زمینه چک‌های برگشتی و وصول آنها قبول پرونده می‌نمایند. شما می‌توانید به سراغ یک وکیل چک برگشتی در تهران بروید و در این زمینه از او درخواست مشاوره و کمک نمایید. شخص وکیل باید مواعد و زمان‌های در نظر گرفته شده در قانون را رعایت کرده تا موکل به حق‌وحقوق خود برسد.

روش‌های وصول چک برگشتی

وصول چک بلامحل یا چک برگشتی از طریق راه‌های مختلفی ممکن است:

  • شکایت کیفری: درصورتی‌که صاحب چک تا 2 ماه بعد از تاریخ صدور چک به بانک مراجعه کرده و چک برگشت بخورد، می‌تواند با دریافت گواهی عدم پرداخت از بانک، آن را به دادگاه مربوطه ارائه دهد و طرح شکایت کیفری نماید. نکته‌ای که باید بدانید این است که چک‌های سفید امضا، مشروط و تضمین انجام معامله از طریق شکایت کیفری قابل پیگیری نیستند.
  • اقامه دعوای مدنی: در این روش شخص صاحب چک به دادگاه‌های حقوقی و عمومی مراجعه کرده و علیه شخص صادرکننده چک، طرح دعوای مدنی می‌نماید. رسیدگی به این دعاوی، از طریق قانون و تشریفات آیین دادرسی مدنی انجام می‌شود.

روش‌های وصول چک برگشتی

مراحل شکایت چک برگشتی

برای شکایت از چک برگشتی باید مراحل زیر را به کمک وکیل چک برگشتی انجام دهید تا هر چه سریع‌تر به نتیجه دلخواه برسید.

  • برگشت زدن چک

درصورتی‌که موجودی حساب شخص صادرکننده چک با مبلغ چک مطابقت نداشته باشد، باید در ابتدا اقدام به برگشت زدن چک کرد. سپس از بانک گواهی عدم پرداخت دریافت کرد. برخی افراد تصور دارند تا 6 ماه فرصت برای برگشت زدن چک وجود دارد. درصورتی‌که این طور نبوده و تا 2 ماه می‌توان برای شروع و طی کردن مراحل بانکی اقدام کرد. همچنین برخی تصور دارند که با برگشت زدن چک، مراحل اداری ثبت شکایت به اتمام می‌رسد. اما این کار به تنهایی برای رسیدن به پول اکتفا نکرده و باید امور دیگری در این زمینه انجام شود. به طور کلی پس از برگشت زدن چک، تا 6 ماه مهلت دارید برای ثبت شکایت و پیگیری‌های قضایی اقدام نمایید. در غیر این صورت نباید دیگر در انتظار دریافت پول و پاس شدن چک باشید.

  • رجوع به اداره ثبت و یا محاکم قضایی

مراجعه به اداره ثبت: برای وصول چک بلامحل علاوه بر دادسرا، می‌توان به ادارات ثبت نیز مراجعه کرد. اداره ثبت برای این موضوع در بخش دایره اجرایی دارای اختیاراتی می‌باشد و افراد می‌توانند برای وصول چک برگشت‌خورده به آنها مراجعه نمایند. تنها نکته‌ای که مهم است این است که برای این کار باید به اداره ثبتی مراجعه کرد که بانک صادرکننده چک در آن واقع شده باشد. پس از دریافت گواهی عدم پرداخت از بانک، باید این گواهی به همراه لاشه چک و کپی برابر اصل چک به بخش اجرای اداره ثبت برده شود. در این مکان بر علیه شخص صادرکننده چک، اجرائیه صادر می‌شود.

مراجعه به محاکم قضایی: در کنار ادارات ثبت، می‌توان از طریق محاکم قضایی نیز برای وصول چک برگشتی اقدام کرد. کافی است به یکی از محاکم قضایی شهر مراجعه کرده و مدارک موردنیاز را برای ثبت شکایت تحویل مراجع دهید.

 

رجوع به اداره ثبت و یا محاکم قضایی

پیامدهای چک برگشتی

وصول‌نشدن چک پیامدهای زیادی به همراه دارد که در اینجا به آنها اشاره می‌کنیم.

  • شخص صادرکننده چک دیگر قادر به افتتاح هیچ حسابی نبوده و برای او کارت جدید بانکی صادر نخواهد شد.
  • تمامی حساب‌ها و کارت‌های بانکی شخص صادرکننده از طرف بانک‌ها مسدود خواهد شد.
  • هیچ نوع تسهیلات بانکی و ضمانت نامه ارزی یا ریالی برای شخص انجام نخواهد شد.
  • از افتتاح اعتبار اسنادی، ارزی یا ریالی جلوگیری خواهد شد.

علاوه بر این موارد، پس از آنکه دادگاه جهت صدور اجرائیه اقدام کرده و شخص صادرکننده در موعد مقرر بدهی را تسویه ننماید، می‌توان برای توقیف دارایی‌های او اقدام کرد. درصورتی‌که اموالی برای شخص صادرکننده چک شناسایی نشود، حکم جلب او صادر شده و برای حبس او اقدام خواهد شد.